Αλάτι, πέτρα και ήλιος — σε ένα ποτήρι.

Το Ασύρτικο δεν είναι απλώς μια ποικιλία σταφυλιού. Είναι ένα τοπίο.
Γεννημένο στα ηφαιστειακά εδάφη της Σαντορίνης, εκεί όπου τα κλήματα στριφογυρίζουν σαν αρχαία γλυπτά για να αντέξουν τους ανέμους του Αιγαίου, αυτή η ευγενής λευκή ποικιλία κουβαλά μέσα της την ακατέργαστη ενέργεια του νησιού.
Φημίζεται για την κοφτερή οξύτητα, τον έντονα ορυκτώδη χαρακτήρα του και μια ξεχωριστή αλμυρή νότα — σαν να δοκιμάζεις θρυμματισμένα κοχύλια και ξύσμα εσπεριδοειδών.
Αλλά το Ασύρτικο είναι και χαμαιλέοντας: Ενώ η Σαντορίνη του χαρίζει ένταση και θαλασσινή αλμύρα, περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως η Δράμα και ο Όλυμπος μαλακώνουν τις γωνίες του και αναδεικνύουν πιο ανθικά, φρουτώδη προφίλ.

